Deelproject

Ons Kloosterpad

De meeste Barabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld, dat in totaal veertig kloosters passeert. Ons Kloosterpad kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Rondom deze vijftien vertrek- en aankomstkloosters zijn ook korte wandelingen uitgestippeld.

Door het Kloosterpad te lopen, leren wandelaars de verhalen van het Brabantse kloosterleven kennen. Bezoekers kunnen zelf tijdens de wandeling meer leren uit een uniek bindboek, aan de hand van de informatiepanelen en de kaart of aan de hand van de website. Elk klooster heeft wat anders te bieden. Sommige kloosters werken aan bijzondere tentoonstellingen, in andere kun je straks overnachten of lunchen volgens de regels van de kloosterlingen.

kaart kloosterpad
IMG_9618 LIEVELING

Hotels en overnachtingen

In sommige kloosters kunnen wandelaars overnachten, maar we zoeken nog meer overnachtingsmogelijkheden op en langs de route. Langs de route zijn er verschillende kloosterherbergen, maar ook andere overnachtingsplaatsen zijn welkom. De belangrijkste voorwaarde is dat de overnachtingsplaats een duidelijke link heeft met het Brabantse kloosterleven. Ken jij zo’n overnachtingsplaats, of zou je die zelf graag aanbieden?

De Heilige Driehoek

Unieke locaties

Ons Kloosterpad loopt langs veertig kloosters, maar er zijn onderweg nog veel meer bijzondere locaties te vinden die verbonden zijn met het Brabantse kloosterleven. Ken je een locatie die echt niet mag ontbreken?

olv Koningshoeven

Eten, drinken en rusten

Wandelaars hebben onderweg behoefte aan rustplekken, eten en drinken. Heb jij of je bedrijf de wandelaars dit te bieden? En is er een duidelijke link met het Brabants kloosterleven, bijvoorbeeld omdat je producten gebruikt uit een klooster?

Jasper van Deurzen

Ik ben projectleider van Ons Kloosterpad, de nieuwe wandelroute in Noord-Brabant die langs meer dan veertig kloosters loopt. Als zelfstandig projectleider ben ik gespecialiseerd in religieus erfgoed. In Noord-Brabant zijn er veel orden en congregaties met vragen over hun materieel en immaterieel erfgoed. Er zijn congregaties bezig met hun voltooiing. Zij zoeken een passende herbestemming voor hun klooster. Als projectleider begeleid ik hen hierbij. Ik heb een passie voor deze bijzondere plekken en hun even bijzondere bewoners. Ze zijn van betekenis geweest voor de ontwikkeling van de provincie.

Denk jij dat je een mooie bijdrage hebt aan Ons Kloosterpad? Heb je bijvoorbeeld een overnachtingsplaats, een bijzondere plek op de route of een punt om iets te eten en te drinken? Neem dan contact met me op. Dan denken we samen verder.

Jasper van Deurzen

Het Kloosterpad

info@jaspervandeurzen.nl
Jasper