Deelproject

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Het pad wordt op 30 april 2021 geopend en is vanaf 1 mei is te bewandelen.

Wandelpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster.

Wandelgids

Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. De indicatieprijs voor het Bindboek is € 29,50. Het boek is vanaf 30 april 2021 te koop bij diverse kloosterlocaties en via Berne Media.

Losse routekaarten

De etappekaarten worden geleverd samen met het Bindboek. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de wandelgids komt ten goede van de instandhouding van de kloosters. De beschrijving van de etappes en hun kaarten zijn vanaf 1 mei ook terug te vinden op visitbrabant.com/kloosterpad (deze link werkt pas vanaf 1 mei). De kaarten van de rondwandelingen zijn vanaf 1 mei per stuk te koop via de webshop van visitbrabant.

Kloosters bezoeken

Via Ons Kloosterpad heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de diversiteit van het kloosterleven. Want hoewel kloosters overeenkomsten hebben, zijn er ook grote verschillen. Sommige kloosters richten zich sterk op de contemplatie en zijn meer gericht op stilte en beslotenheid. Andere kloosters zijn juist zeer actief en hebben zich altijd gericht op het werk buiten de kloostermuren.

Deze verscheidenheid zie je ook nu nog terug. Sommige kloosters ontvangen graag mensen en hebben veel contact met de buitenwereld. In andere kloosters is de beslotenheid juist de kwaliteit. Wat er te zien en te beleven is verschilt per klooster. Meer informatie over de afzonderlijke kloosters vind je op de locatiekaart van de website.

Overnachten?

In een aantal kloosters langs de route is het mogelijk om te overnachten. Maar check altijd de mogelijkheden. Want soms beperkt zich tot een specifieke dag in de week. Op de locatiekaart op deze website vind je ook de belangrijkste overnachtingsadressen die een directe relatie hebben met het kloosterleven. Maar er zijn meer overnachtingsmogelijkheden langs de route. Op de website van visitbrabant vindt u een kaart. Hierop kunt u onderaan overnachtingen aanklikken. Het geeft een mooi overzicht van de overnachtingsmogelijkheden bij de verschillende wandelknooppunten.