Het klooster vanuit de tuin (2)
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Sint-Antonius van Padua

Kloosterstraat 6, 5366 BH, Megen Bekijk op Google maps

In 1629 werden de Franciscanen verdreven uit ‘s-Hertogenbosch, waar ze sinds 1228 een klooster hadden. Ze arriveerden in 1645 in Megen. In 1648 begonnen de broeders met de bouw van klooster Sint-Antonius van Padua.

Naast bidden en werken in de kloostertuin hadden de minderbroeders nog twee taken buiten de deur. Vanaf 1645 tot 1967 was bij het klooster een Latijnse school gevestigd, bestemd voor jongens uit Brabant en de Republiek, die in hun eigen omgeving geen ‘hoger’ onderwijs konden volgen omdat zij katholiek waren.  De broeders trokken daarnaast rond als ‘marskramers’ om in het geheim katholieken bij te staan toen na de Tachtigjarige Oorlog het katholieke geloof uit de publieke ruimte was verbannen.

In Megen geniet het Heilig Bruurke enige bekendheid. Broeder Everardus was de portier van het klooster en was begaan met het lot van de armen. Na zijn dood is er een kapel aan hem gewijd. De kapel ligt naast de kloosterkerk. Rond zijn grafmonument is een traditie ontstaan. Iedere dag nog worden er briefjes achtergelaten in de mouwen van de beeltenis van het Heilig Bruurke, in de hoop dat de gebeden worden gehoord.

Het klooster wordt nog steeds bewoond. Sinds de jaren tachtig is het mogelijk om een paar dagen in het klooster te verblijven en met de broeders mee te leven. De kloostertuin wordt tegenwoordig gerund door vrijwilligers. Deze Hof van Lof is apart te bezoeken.

De derde etappe van Ons Kloosterpad eindigt voor de poort van klooster Sint-Anthonius van Padua. De vierde etappe start hier. Het klooster Sint-Josephsberg ligt op steenworp afstand hiervandaan en is dus makkelijk mee te nemen in beide wandelingen.

 

Producten van deze locatie