heilig bloed 3 klein
Bezoeken en beleven
Museum
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Missieklooster Heilig Bloed

Kloosterdreef 7, 5735 SJ, Aarle-Rixtel Bekijk op Google maps

Ten noordoosten van Aarle-Rixtel torent boven het Brabantse boerenlandschap een groot gebouw uit. Tussen de velden ligt het Missieklooster Heilig Bloed. De congregatie vond haar oorsprong in Zuid-Afrika aan het einde van de negentiende eeuw en deed veel missiewerk. Vanuit het klooster in Aarle-Rixtel vertrokken honderden zusters naar verschillende continenten. Niet alle zusters gingen de missie in. De inwoners van Aarle-Rixtel leerden de zusters vooral kennen via hun werk in de omgeving. Ze werkten in de wijkverpleging, de ouderenzorg en verzorgden muzieklessen.

Het klooster wordt nog steeds bewoond en heeft een gastenverblijf waar je kan overnachten. Aangrenzend aan het klooster ligt de kloostertuin met doorkijkjes over de velden waar de zusters ook voedsel verbouwden. Via een kruisweg loop je naar de begraafplaats. Op het terrein bevindt zich ook een Lourdesgrot uit 1907. In het klooster is ook een klein museum met voorwerpen vaak meegenomen van missiereizen door de zusters.

De naastgelegen kloosterboerderij aan de Kloosterdreef 8 is omgebouwd tot Restaurant de Brabantse Kluis.

Het Missieklooster Heilig Bloed is eindpunt van etappe 8 en startpunt van etappe 9 van Ons Kloosterpad.

 

 

Zuster Madeleine van het missieklooster Heilig Bloed vertelt over haar missie en die van haar internationale kloostergemeenschap: Gods licht een beetje zichtbaar maken, daar waar nodig.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

bloed
Souvenir

Souvenir Missieklooster

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van de kloostercomplexen. Textielontwerper Marjolein Keijsper liet zich voor het souvenir van het Missieklooster Heilig Bloed inspireren door de glas-in- loodramen, het rode koordje en de hechte band met Afrika. Aan een rood koordje dat refereert naar het ‘merkteken’ van de missiezusters, hangt een uniek schilderijtje. Naast Sint Joseph is de medaille van de heilige Sint Christoffel toegevoegd om de reiziger te beschermen. De miniatuurschilderijtjes bestaan uit kleurrijke lappen stof met aan de ene kant de speelse lijnen van de glas-in-lood ramen en aan de andere kant Afrikaanse stoffen. Deze kleine kunstwerkjes worden samen met de missiezusters en in de toekomst ook met het Jabulani-Self-Help project in Zuid-Afrika gemaakt. Verkoopprijs : € 12,50 euro Verkrijgbaar bij de kloosterwinkel of de portier van het klooster.

heilig bloed 3 klein
Verblijven

Gastenverblijf Missieklooster

Het Missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel heeft een gastenverblijf met een ruim aantal kamers en enkele tweepersoonskamers. De kamers hebben een wastafel, handdoeken en opgemaakte bedden. Toiletten en douches zijn gedeeld. Voor wandelaars van Ons Kloosterpad geldt een speciaal tarief. Wie een verblijf met volpension vraagt krijgt drie maaltijden: ontbijt, middageten (warm) en avondeten. Wandelaars kunnen ook een lunchpakketje maken. Meer informatie: 0492-461324 of missiekloostergasten@yahoo.com. Het is ook mogelijk om in de kloostertuin te wandelen. Die is gedeeltelijk toegankelijk en bereikbaar via de naastgelegen herberg De Brabantse Kluis (Kloosterdeef 8).

meer info