kloosterhotel ZIN
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Kloosterhotel ZIN

Boxtelseweg 58, 5261 NE, Vught Bekijk op Google maps

De Fraters van Tilburg kochten in 1902 Huize Steenwijk aan de Boxtelseweg 58-60 in Vught om er een rustoord voor oude en ziekelijke fraters te vestigen. Het huis dateert van 1840. Het zou de basis worden voor drie kloosters: het Fraterhuis H. Joachim, Huize Emanuelle en de Communiteit Eleousa.

Deze congregatie is vooral bekend vanwege de grote rol die zij speelde in het onderwijs. De fraters richtten scholen op, gaven zelf les en ontwikkelden lesmethodes. Ze gaven niet alleen in Brabant les, maar ook overzees zoals in Suriname. In de jaren zestig kregen de fraters gezelschap van een andere Tilburgse orde: de Zusters van Liefde.

In de jaren negentig leek het erop dat de gebouwen gesloopt zouden worden. Dankzij ambitieuze plannen van ondernemers werd het complex gered van de sloop.  Het complex is een vergader- en congrescentrum met een hotel geworden. In Kloosterhotel Zin ligt de nadruk op rust en meditatie. De fraters kregen een nieuw onderkomen op het terrein.

Hotel ZIN is eindpunt van etappe 14 en startpunt van etappe 15 van Ons Kloosterpad.

In Vught ligt kloosterhotel Zin in Werk, een project van de fraters van Tilburg. Op het terrein woont ook een communiteit van fraters en leken, die Zin ondersteunen. Ook de beweging van Barmhartigheid is hier gevestigd.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-8-full
Souvenir

Souvenir Vught

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Barmhartigheid is voor de Fraters van Tilburg een levenshouding. Het doorgeven van dit gedachtengoed is ook het idee achter de keramieken souvenirs die Walter van der Velden voor het kloosterhotel heeft ontworpen. Door letterlijk een handafdruk van klei tussen kunstenaar en frater te maken, wordt het contact- moment tastbaar in de vorm van een broche. Met het dragen ervan wordt het gedachtengoed doorgegeven. Verkoopprijs €12,50 Verkrijgbaar: Van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00u bij receptie/balie entree .

PAD_WIT_1-72dpi
Boeken Wandel- en fietstochten

Wandelboekje Witte Zusterroute

In de serie wandelboekjes van De Paadjesmakers uit ’s-Hertogenbosch is nr 16: de Witte Zusters-route tussen NS Boxtel en NS Vught. Ontwikkeld en geschreven door Marina van Dalen, werkzaam bij de Witte Zusters, samen met Rijkert Knoppers en Maarten Sterneberg van De Paadjesmakers. Aanleiding was het 150-jarig-jubileum van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, zoals de Witte Zusters voluit heten, in 2019. De route loopt niet alleen langs woon-en werkplekken van de Missiezusters, maar belicht ook andere missiecongregaties uit de driehoek Boxtel-Esch-Vught, zoals de Missionarissen van Afrika (Witte Paters), Paters Assumptionisten, Fraters van Tilburg, Paters Scheutisten en Zuster JMJ.

meer info