megen clarissen LIEVELING
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

550 jaar Clarissen

Clarastraat 2, 5366 AK, Megen Bekijk op Google maps

Klooster Sint-Josephsberg van de Orde der Clarissen is het oudste nog bewoonde clarissenklooster van Nederland. Het huidige kloostergebouw stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Aanvankelijk woonden de clarissen in Boxtel, maar na de Tachtigjarige Oorlog verbood de protestantse overheid de uitoefening van de katholieke godsdienst. Dus vertrokken de clarissen naar een gebied waar ze hun geloof wel konden beleven. Ze kozen Megen, een plaats met een aparte status in die tijd.

In de achttiende eeuw zetten zij een brouwerij, een bakkerij en moestuin op voor hun eigen levensonderhoud. Vanaf 1766 bakten ze ook hosties, en dat doen ze nog steeds.

De clarissen leven in afzondering en armoede, om zich volledig over te kunnen geven aan God. Ze leven met eerbied voor de aarde en zijn vegetarisch. Op basis van eigen recepten maken ze allerlei vegetarische producten.

Sint Josephsberg is het eindpunt van etappe 3 en het startpunt van etappe 4 van Ons Kloosterpad.

Producten van deze locatie

Klooster-St.-Josephsberg_19923-HR40
Verblijven

Gastenverblijf Clarissen

De zusters ontvangen gasten. Mensen kunnen zich aansluiten bij het levensritme en de eeuwenoude traditie van contemplatief gebed, en zo ontdekken hoe stilte, eenvoud, aandachtig leven en verbondenheid met al wat leeft, kan verrijken en verdiepen. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verblijf in het klooster Sint-Josephsberg vorm te geven. U heeft een eigen kamer in het gastenverblijf en kunt gebruik maken van de gastentuin, de bibliotheek en de meditatieruimte.

meer info

De-Vegetarische-Zuster megen st josephsberg
Spijs

Broodspread Vegetarische Zusters

Onze omgang met voedsel bestaat eerst en vooral uit verbondenheid. Voedsel is niet louter en alleen een eerste levensbehoefte, iets waar wij recht op hebben. Het eten dat op tafel komt zijn vruchten van ‘onze zuster moeder aarde’, ons geschonken door de Schepper. Dat bewustzijn brengt van nature een oprechte zorg voor de schepping en de schepselen met zich mee Onder de naam “De Vegetarische Zuster” hebben de zuster Clarissen 3 vegetarische broodspreads ontwikkeld: Aardse Kapucijnerspread, Zonnige wortelspread, Vrolijke groente spread

meer info

Wat is er te doen