klooster_oirschot_nazareth
Bezoeken en beleven
Museum
Ons Kloosterpad
Wandelen

Klooster Nazareth

Koestraat 37, 5688 AG, Oirschot Bekijk op Google maps

De congregatie Zusters Franciscanessen is niet weg te denken uit Oirschot. In de twee eeuwen dat de zusters er wonen, hebben ze een grote invloed gehad op zorg en onderwijs. Het grote klooster Nazareth is ontworpen door architect Jan Stuyt. Deze architect had een bijzondere stijl. Andere klooster-architecten lieten zich inspireren door de middeleeuwse gotiek: spitsbogen en hoge torens lieten zien dat het katholicisme terug was van weggeweest. Stuyt liet zich inspireren door de christelijke architectuur van het Midden-Oosten.

Het klooster is niet toegankelijk voor publiek. Wel is er een museum. Naast veel oude foto’s zijn er ook voorwerpen te zien die een belangrijke rol hebben gespeeld in het kloosterleven. Denk daarbij aan 17-eeuws servies maar ook aan de houten slippers waar de zusters tientallen jaren op hebben gelopen.

Klooster Nazareth is eindpunt van etappe 11 en startpunt van etappe 12 van Ons Kloosterpad.

Zuster Eugenie Elbers van de franciscanessen in Oirschot vertelt over haar leven in klooster Nazareth, de regel van Franciscus en het respect voor alles wat groeit en bloeit.

Bekijk de video

Klooster Nazareth is niet toegankelijk voor bezoekers. Met dit filmpje krijgt u een indruk van het klooster.

Binnenkijken in klooster Nazareth

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-7-full
Souvenir

Souvenir Nazareth

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Daria Biryukova is een designalchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Ze haalt hiervoor inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische design-oplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Het souvenir omvat een boodschap in de vorm van een symbool van betekenis voor de kloosterorde en de plek. Voor het ontwerp van het souvenir voor deze plek liet Daria zich inspireren door het morele kompas waar vijf levensvragen aan ten grondslag liggen. Met het morele kompas willen de zusters belangrijke waarden ook voor deze tijd doorgeven. Daria plaatste in het hart van het souvenir een kiem. Dit erfgoed is een kiem voor in de vruchtbare aarde. Geef het aandacht en het zal groeien. Verkoopprijs: €12,50 Verkrijgbaar: Het souvenir is alleen te koop bij Visit Oirschot.

Klooster Nazareth Boek
Boeken

Leven met Aandacht

Het boek Leven met Aandacht geeft een verhelderende kijk in het leven van de zusters Franciscanessen van Oirschot. De zusters vertellen zelf waarom ze toetraden en waarom Franciscus van Assisi hen zo inspireerde. De vijf thema’s waar de zusters zich bijna vierhonderd jaar mee bezig hebben gehouden, blijken nog verrassend actueel. Zo onderzochten ze wat het betekent om arm te zijn, wat je kunt betekenen voor een ander en hoe je aandacht kunt geven aan jezelf. Het boek is online te bestellen en te koop bij Visit Oirschot aan de Markt 2.

meer info