karmelklooster boxmeer steenstraat
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Wandelen

Karmelklooster

Karmelietenklooster Boxmeer

Steenstraat 39, 5831 JA, Boxmeer Bekijk op Google maps

In de Steenstraat naast de Sint Petruskerk staat het Karmelietenklooster. Het gebouw is in 1654 gesticht door graaf Albert van den Bergh en zijn vrouw Madeleine de Cusance. Boven de poort, tussen kerk en klooster, zijn de wapens te zien van Albert en Madeleine. Voor een bezoeker werd zo meteen duidelijk wie dit klooster mogelijk had gemaakt.

Wat het klooster in Boxmeer uitzonderlijk maakt, zijn de ramen. De gebrandschilderde ramen zijn waarschijnlijk ontworpen door de in ‘s-Hertogenbosch geboren kunstenaar Abraham van Diepenbeeck en verbeelden verschillende momenten uit de geschiedenis van het klooster.

Een van de bekendste karmelieten is Titus Brandsma. Hij begon zijn religieuze leven in het klooster te Boxmeer en werd later hoogleraar aan de eerste katholieke universiteit van Nederland.  Hij was een uitgesproken tegenstander van de opkomende nazi’s. uitgebroken en de Duitsers Nederland bezetten, bleef hij strijden. In 1942 werd hij opgepakt door de bezetter. In concentratiekamp Dachau stief hij na vele mishandelingen. In 1985 werd hij zalig verklaard en het proces van heilig verklaren is gaande.

Het klooster wordt nog steeds bewoond door klein groepje broeders en zusters. In het klooster is een Centrum voor Spiritualiteit gevestigd.

Het klooster is eindpunt van etappe 6 en startpunt van etappe 7 van Ons Kloosterpad.

 

Zuster Hettie Berflo vertelt in deze video over het leven in het karmelietenklooster en over de drijfkracht van haar gemeenschap: mensen helpen god te ontdekken in hun leven.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-2-full
Souvenir

Souvenir Karmelklooster

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het Karmelklooster in Boxmeer is een vrij sober gebouw, maar de historische poort die het klooster verbindt met de naastgelegen kerk is bijzonder karakteristiek. Als symbool voor dit klooster kozen grafisch ontwerpers Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens het vlammende zwaard van de profeet Elia, die ijverde voor ‘de zaak van God’. Zij maakten daarvan een iconisch pictogram dat als souvenir in de vorm van een speldje verkrijgbaar is op deze plek. Verkoopprijs € 7,50 Verkrijgbaar van 16.00 tot 17.30 uur bij het klooster.