Emmausklooster-2
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Kapucijnenklooster Emmaus

Kapucijnenklooster Emmaus

Basilius van Bruggelaan 4, 5363 VA, Velp Bekijk op Google maps

In Velp vormen het Emmausklooster, het Redemptoristinnenklooster en het Vincentiuskerkje de drie-eenheid. De driehoek omvat negenhonderd jaar religieuze geschiedenis: het Vincentiuskerkje als middeleeuwse dorpskerk, het refugieklooster Emmaüs uit de 17e en 18e eeuw en het voormalig kasteelklooster Bronckhorst uit de 19e en 20e eeuw, de periode van het rijke roomse leven.

Het Emmausklooster (1645) is het oudste kapucijnenklooster van Nederland.  Het interieur van de kapelkerk is een van de mooiste barokke kerkinterieuren van Nederland. De locatie is door het programma Vroege Vogels ooit uitgeroepen tot stilste plekje van Nederland. De kloostertuin wordt bijgehouden door een grote groep vrijwilligers.

In het Emmausklooster is nu een centrum voor stilte, bewustwording en ontwikkeling gevestigd. Samen met een woongroep zet de stichting Avant Spirit zich in om het klooster in stand te houden. Je kunt er overnachten, eten, en onder andere retraites volgens.

Het Emmausklooster is eindpunt van etappe 4 en startpunt van etappe 5 van Ons Kloosterpad.

 

Sander de Kramer volgt het Brabantse Ons Kloosterpad. In deze aflevering een ontmoeting met Annemarie Nodelijk, die sinds een tumor in haar hoofd en de operatie daarna bijna blind is. Aan een touwtje begeleidt Sander haar door de uiterwaarden van de Maas richting het Emmausklooster in Velp.

Luister de podcast

Verschillende partijen slaan de handen ineen voor behoud en renovatie van drie erfgoedcomplexen in Velp: het Emmausklooster van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen, het klooster van de zusters Moniale Redemptoristinnen en het Vincentiuskerkje.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-16-full
Souvenir

Souvenir Velp

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. ‘Samen’ hoort bij de kapucijnen die tot voor kort in het Emmausklooster in Velp woonden, vanwege hun solidariteit met de armen. Samen eten en slapen pelgrims anno nu in het Emmausklooster. Carine en Trix van Vugt vonden het woord samen typerend voor deze plek en kozen het vriendelijke madeliefje, goed voor keel en stembanden, als illustratie voor het contact dat we maken met de ander. In hun ontwerpen voor de souvenirs worden tekeningen van de kruiden als mandala gelaserd op knopen van hergebruikt materiaal. In samenwerking met Ambacht Centrum Grave, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, zijn in kasteelklooster Bronckhorst de houten knopen gezaagd en de doosjes gevuld. Verkoopprijs: 10,00 Verkrijgbaar in de kloosterwinkel.

Weelde aan groen boek
Boeken Wandel- en fietstochten

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

Emmaus refter-klein
Verblijven

Overnachten in het Emmausklooster

Je kunt overnachten in het Emmausklooster als wandelaar, pelgrim, B&B- of retraitegast, of als deelnemer aan een van onze programma's. Het klooster heeft twaalf eenvoudige eenpersoonskamers in het gastenverblijf Clarahuis en acht slaapkamers in het klooster. Alle kamers beschikken over een wastafel op de kamer. Douches en toiletten zijn gedeelde faciliteiten. Avant Spirit zorgt voor een bed en een handdoekenpakket. Daarnaast zit het ontbijt standaard bij de prijs inbegrepen. Reserveren wordt aangeraden.

meer info

Wat is er te doen