museum de kluis
Bezoeken en beleven
Museum
Ons Kloosterpad
Wandelen

Huize Padua

Kluisstraat 2, 5427 EM, Boekel Bekijk op Google maps

Halverwege de achttiende eeuw vestigde een groepje broeders zich in Boekel. Hun thuis werd Huize Padua genoemd, in de volksmond de Kluis. De broeders bakten hosties, maakten kaarsen, brouwden bier en gaven onderwijs. Na 1822 stopten de broeders met onderwijs. Ze legden zich toen toe op de zorg voor geesteszieken. Daarmee was deze broedergemeenschap de eerste Nederlandse congregatie die zich ging bezighouden met psychiatrie. De broeders legden met hun activiteiten in Boekel onder andere de basis voor de huidige geestelijke gezondheidszorg in Oost-Brabant.

Wie nu langs Huize Padua wandelt ziet niet één gebouw, maar een levendig landgoed. De oudste gebouwen stammen uit eind negentiende eeuw en de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Ze zijn destijds gebouwd om te voldoen aan de zorgvraag. Het terrein is nog steeds in gebruik voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die werken aan herstel. Het gebouw de Kluis biedt nu onderdak aan museum De Kluis.

De Kluis is eindpunt van etappe 7 en startpunt van etappe 8 van Ons Kloosterpad.

De psychiatrische inrichting van de broeders Penitenten lag tijdens de oorlog meermalen in de frontlinie. Patiënten moesten soms op stel en sprong weg. De broeders schreven erover in hun kroniek. Samen met de beelden uit deze tijd vormen ze een bijzondere video.

Bekijk de video

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-3-full
Souvenir

Souvenir Huize Padua

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het huidige museum De Kluis is gevestigd in het gebouw waar de Broeders Penitenten in 1742 Huize Padua stichtten. Het werk van deze broeders was geïnspireerd op het leven van Antonius van Padua, de heilige die afgebeeld wordt met een lelie. Deze lelie als symbolische verwijzing naar Antonius staat centraal in het ontwerp van Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen voor het draagbaar souvenir van deze plek. Verkoopprijs: € 7,50 Verkrijgbaar bij Museum de Kluis tijdens openingstijden.