klooster_uden_brigittinissen_ph_img_2877
Ons Kloosterpad
Overnachten
Wandelen

Birgittinessen

Vorstenburg 1, 5401 AZ, Uden Bekijk op Google maps

De oorsprong van de abdij Maria Toevlucht in Uden ligt in Rosmalen, op het terrein dat bekend staat als Coudewater. Op deze plek vestigden de eerste stichting van de Orde van de Heilige Birgitta zich al in 1434. De zusters moesten daar weg toen ‘s-Hertogenbosch ingenomen werd door de protestanten. De toenmalige overste, Theodora de Haen, zocht een geschikt toevluchtsoord. Haar keuze viel op Uden, in het vrije Land van Ravenstein, waar het oude en vervallen klooster van de Kruisheren leegstond.

In 1714 werden het bakhuis en het schoolhuis gebouwd. In dit schoolhuis was het pensionaat voor jonge meisjes gevestigd dat 80 jaar lang als onderwijsinstelling in het Land van Ravenstein en ook ver daarbuiten een goede faam zou genieten.

Een deel van het klooster wordt nog steeds bewoond door de zusters. Het kloostercomplex is qua vorm als het ware een samenvatting van het vooroorlogse Brabant: Op een hoek de kapel en op de andere hoek een boerderij. De twee gebouwen zijn verbonden door een metershoge muur. De birgittinessen zijn slotzusters, dat betekent dat zij hun geloof in afzondering belijden. Hun leven staat volledig in het teken van God.

Het bewoonde klooster is niet openbaar toegankelijk, op de vleugel na waar museum Krona is gevestigd. Wel is de kapel is iedere middag tussen 15.00 en 16.00 uur vrij te bezoeken. Ook de kruidentuin is vrij toegankelijk.

De Abdij Maria Toevlucht is eindpunt van etappe 2 en startpunt van etappe 3 van Ons Kloosterpad.

De Birgittinessen wonen sinds 1713 in de abdij Maria Refugie in Uden. Hun dagorde is nog grotendeels zoals in deze film uit 1963.

Bekijk de video

Sander de Kramer volgt het Brabantse Ons Kloosterpad. In deze aflevering klinkt er gospel in de natuur, op weg naar het klooster van de zusters birgittinessen in Uden. Sander maakt met zangeres Shirma Rouse een wandeling naar haar binnenkant.

Luister de podcast

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-15-full-klein
Souvenir

Souvenir Uden

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Kruiden uit eeuwenoude kloostertuinen met veelzeggende namen, denk aan kroonkruid, genadekruid en madeliefje. Ze vormden de inspiratiebron voor de souvenirs ontworpen door Carine en Trix van Vugt. Zij verbonden die kruiden aan drie sleutelwoorden stil, sober en samen, die ze als belangrijke waarden in de kloostergemeenschappen van Uden, Megen en Velp aantroffen. Stil voor de Birgittinessen in Uden die ze niet konden spreken, omdat ze hun stilte verkozen. Het kroonkruid versterkt het hart waarin het stil mag zijn. In hun ontwerpen voor de souvenirs worden tekeningen van de kruiden als mandala gelaserd op knopen van hergebruikt materiaal. De knopen kun je zichtbaar op je jas, tas, sjaal of hoed naaien als sieraad of talisman voor onderweg Verkoopprijs € 10,00 Verkrijgbaar bij de balie van Museum Krona (tijdens openingstijden dagelijks van 11-17u)