abdij van berne
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Spijs en drank
Wandelen

Abdij van Berne
900 jaar Norbertijnen

Abdij van Berne

Abdijstraat 49, 5473 AD, Heeswijk Dinther Bekijk op Google maps

De norbertijnen leven en werken sinds 1857 in Heeswijk. Ze betrokken toen het oude Slotje, dat vermoedelijk een jachtslot van de hertog van Brabant was. Dat gebouw wordt al snel te klein om de groeiende gemeenschap te huisvesten. In 1859 is een nieuw onderkomen gereed, dat onder de naam Pastorietje nog altijd deel uitmaakt van het huidige abdijcomplex. In 1879 start de bouw van een nieuwe abdijkerk. Rond 1900 is het gymnasium gebouwd.

Door de jaren heen heeft de Abdij van Berne een grote bijdrage geleverd aan pastoraat en sociaal opbouwwerk. In de periode 1880 – 1925 waren er vier norbertijnen die in het oog sprongen omdat zij met voortvarendheid sociale kwesties aanpakten. Gerlacus van den Elsen, Josephus Nouwens, Julius van Beurden en Pius van Aken. Van hen is Gerlacus van den Elsen de voorman en het meest bekend.

De Abdij van Berne is eindpunt van etappe 1 en startplaats van etappe 2 van Ons Kloosterpad.

 

Producten van deze locatie

Weelde aan groen boek
Boeken

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

12-Proeflokaal
Drank Spijs

Het Proeflokaal

Het Proeflokaal van de Abdij van Berne is dagelijks voor bezoekers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Maandag alleen op afspraak voor rondleidingen. In het Proeflokaal kunt u genieten van Norbertijn Blond, Prior Dubbel en Abt Tripel. Natuurlijk serveren men er ook diverse koffies, thee en frisdranken. Als klein eetgenot serveert men er heerlijk appelgebak, tosti, pinda's, kaasblokjes, worst en olijven. Het Proeflokaal heeft een ruim terras en is geschikt om grote groepen te kunnen ontvangen. Vanuit het Proeflokaal start ook een Bierrondleiding.

berne abdijbier
Drank

Berne Abdijbier

De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie die zelfs teruggaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner abdij de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen en op de huidige abdij te Heeswijk was er een brouwhuis vanaf 1634. Stichting Berne Abdijbier ontwikkelt diverse bieren waarvan er nu vijf soorten zijn geïntroduceerd. Deze bieren worden naar ons eigen speciale recept op een bevriende abdij gebrouwen. Mettertijd willen wij in Heeswijk onze eigen brouwerij weer opzetten.

meer info

Wat is er te doen