olv Koningshoeven
Bezoeken en beleven
Spijs en drank
Wandelen

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Eindhovenseweg 3, 5056 RP, Berkel-Enschot Bekijk op Google maps

In 1881 vestigden de trappisten zich voor het eerst in Nederland. Ze kwamen uit Frankrijk. Daar was de politieke toestand te bedreigend was geworden. In Berkel-Enschot vonden ze een geschikt onderkomen. Het bestond uit een grotere en twee kleinere hoeven. Die werden Koningshoeven genoemd, omdat ze eigendom van koning Willem II waren geweest.

Pater Nivardus Schweijkart werd in 1883 de eerste prior. Hij was de zoon van een Duitse bierbrouwer. Om in het levensonderhoud te voorzien startte de prior met het brouwen van bier. La Trappe staat nu bekend om de ambachtelijke, zwaardere bieren maar destijds begonnen ze met pils.

De trappisten hebben een sterke band met de natuur. Zo is er een ingenieus waterfilteringssysteem aangelegd. Het water wordt deels gezuiverd door planten en teruggegeven aan de natuur. De trappisten willen in 2025 klimaatneutraal zijn.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is eindpunt van etappe 12 en startpunt van etappe 13 van Ons Kloosterpad.

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-10-full
Souvenir

Souvenir Koningshoeven

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Munt als symbool voor gastvrijheid. De Joden strooiden munt op de vloer van de synagoge. Italianen namen dit gebruik eeuwen later over en deden dit in hun kerken. Tijdens een ontmoeting met Dom Bernardus vertelt hij over gastvrijheid als sleutel tot samenleven. Dit inspireerde kunstenaar Walter van der Velden (Big Petit) voor het draagbare souvenir voor abdij Koningshoeven. Om het resultaat van toewijding, aandacht en ambacht uit te vergroten, bedacht hij een transparant buisje met een pepermuntstaafje erin om te delen. Gastvrijheid verpakt als kostbaar kleinood dat je als halsketting kunt dragen. Verkoopprijs: €10,00 Verkrijgbaar in de kloosterwinkel De Kloosterwinkel is dagelijks geopend van 13.00 – 17.00 u. Op zondagen van 13.00 – 17.00 u. Van November tot en met maart is de Kloosterwinkel op maandag gesloten. De opbrengst komt ten goede aan het klooster.

honing koningshoeven
Spijs

Pure Honing

De imkerij dient nóg een doel: we dragen een steentje bij aan het in stand houden van bijenvolken. Dat vinden we van groot belang omdat bijen met hun bestuiving cruciaal zijn voor de voedselproductie, maar met uitsterven worden bedreigd. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen

meer info

chocolade koningshoeven
Spijs

Authentieke Chocolade

Ook hier zijn de grondstoffen van eerlijke herkomst. Alle producten zijn voorzien van het logo van de abdij en worden in kleine tabletten aangeboden. Ook verwerken we chocolade tot chocoladeflakes. De producten worden verkocht in onze kloosterwinkel. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

brood koningshoeven
Spijs

Bierborstelbrood

Bijzonder is ons voedzame bierborstelbrood dat we bereiden van de bestanddelen die na het bierbrouwen achterblijven. Dit brood is voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop. Verder produceren we onder meer pistolets, worstenbroodjes en rozijnenbrood. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

Wat is er te doen