agatha
Bezoeken en beleven
Ons Kloosterpad
Spijs en drank
Wandelen

Klooster Sint Agatha

Klooster Sint Aegten

Kloosterlaan 24, 5435 XD, Sint Agatha Bekijk op Google maps

Klooster Sint Aegten ligt in het noordoosten van Brabant aan de Maas, in het UNESCO-gebied De Maasheggen. Het begon allemaal in 1371 met de schenking van een kapelletje aan de orde van de Kruisheren. In 2021 vieren zij het 650-jarig bestaan van het oudste klooster in Nederland met een ononderbroken geschiedenis op dezelfde locatie. Het klooster organiseert in dat kader diverse bijzondere activiteiten.

Het klooster heeft een rijk verleden, herbergt grote schatten en staat voor waarden die ook in onze tijd van betekenis zijn. Drie belangrijke en voor het publiek toegankelijke plaatsen die de waarden van het kloosterleven weerspiegelen zijn de tuin, de kerk en de bibliotheek. De tuin verbeeldt de verbinding met de aarde en verwijst zowel naar het aardse paradijs als naar de aarde die ons voedt en draagt. De kerk verbeeldt de verbinding met het hogere en het eeuwige, maar is tevens een plaats voor inkeer en aandacht. De bibliotheek verbeeldt de verbinding met de traditie (het verleden dat gekoesterd wordt en tot inspiratie kan dienen) en de nieuwsgierigheid naar kennis.

We zullen deze ‘driehoek’ van plaatsen centraal stellen in de herdenking van de bewogen geschiedenis van Sint Agatha en in de vooruitblik naar de toekomst: we willen laten zien hoe de tuin, de kerk, en de bibliotheek met zijn boeken, dragers zijn van verhalen over een klooster met 650 jaar geschiedenis en inspiratiebron kunnen zijn voor mensen van nu.

Het klooster is eindpunt van etappe 5 en startpunt van etappe 6 van Ons Kloosterpad.

Sander de Kramer kiest op Ons Kloosterpad de route van Grave naar Sint Agatha. In deze wandeling door de uiterwaarden van de Maas krijgt hij gezelschap van Herma van der Burgt.

Luister de podcast

Deze aflevering is een onderdeel van de documentaire 'Kruisheren van Sint Agatha' van Daan Jongbloed. "Nu heb ik echt een thuis."

Bekijk de video

Producten van deze locatie

kloostersouvenir-4-full - kopie
Souvenir

Souvenir Sint-Agatha

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het ontwerp van Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen is een iconisch pictogram dat het karakter van de plek verbeeldt. Het meest kenmerkende gebouw van het klooster van de Kruisheren in Sint Agatha is de kapel die aan een dijk gelegen is. Daarnaast bestaat het religieuze erfgoed van deze plek voor een belangrijk deel uit oude manuscripten en boeken. In het ontwerp, een speldje, is de kapel afgebeeld, waarbij de steunberen vervangen zijn door de ruggen van vier boeken. Verkoopprijs: €7,50 Verkrijgbaar bij het Poortgebouw van het klooster

Weelde aan groen boek
Boeken Wandel- en fietstochten

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

Wat is er te doen