Alle producten

Filter op
Alle Anders Boeken Drank Souvenir Spijs Verblijven Wandel- en fietstochten
Cover Sammy Dec
Anders

Decembernummer straatkrant Sammy

De straatkrant Sammy heeft een bijzonder decembernummer gemaakt. Deze uitgave staat in het teken van omzien naar elkaar en er is volop aandacht voor initiatieven vanuit kloosters voor kwetsbaren in onze samenleving. Het belangrijkste verkooppunt van de Sammy? Dat zijn de straatverkopers. Maar het nummer is ook te koop op: • Boek en Abdijwinkel Heeswijk (Abdij van Berne), Abdijstraat 53, Heeswijk • Museum Krona, Veghelsedijk 25, Uden • Kloosterwinkel De Blauwe Camer (Sint Catharinadal), Kloosterdreef 3 Oosterhout • Het Klooster Breda, Nijverheidssingel 391, Breda • Stichting Loods, Ridderspoorstraat 2, ‘s-Hertogenbosch • Stichting Graphic Matters, Terheijdenstraat 1, Breda Je kunt het ook bestellen door een bericht te sturen naar info@stichtingloods.nl met naam, adres, telefoonnummer en aantal exemplaren. De Sammy opsturen kost € 6,00 .

AUP_RADICAAL_KLOOSTERLEVEN_cover
Boeken

Radicaal Kloosterleven

Dit boek vertelt de geschiedenis van de ongeschoeide karmelietessen in Nederland sinds de negentiende eeuw: katholieke zusters die naar het voorbeeld van Teresa van Avila (1515-1582) in slotkloosters leefden. In de tijd dat Nederland een modern land werd, bloeide ook het contemplatieve kloosterleven. Vrouwen en mannen zonderden zich af van de wereld en richtten zich achter de kloostermuren op gebed en ascese. Hun uitstraling sprak erg tot de verbeelding en zij werden zelfs beeldbepalend voor het katholicisme. In deze cultuurhistorische studie staat de grootste groep slotzusters in Nederland centraal. Heffernan beschrijft wie de ongeschoeide karmelietessen waren, waarom ze kozen voor deze levensvorm, wie het voor het zeggen had in hun kloosters, welke ideeën zij hadden over hun levenswijze, wanneer en waarom die veranderde en de beelden die de buitenwereld over hen had. Het is een fascinerende geschiedenis van een van de meest radicale vormen van vrouwelijk kloosterleven die Nederland heeft gekend.

meer info

fietstocht
Wandel- en fietstochten

Fietsroutes langs kloosters Midden-Brabant

In de regio Midden-Brabant zijn er twee klooster(fiets)routes samengesteld. Deze brengen u langs maar liefst 49 (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. De routes staan beschreven in een speciaal uitgegeven boekje ‘Kloosterroute’. Twee fietsroutes langs (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel’. Het boekje Kloosterroute en de programmaflyer zijn van 6 tot en met 12 september gratis af te halen bij VVV Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en Erfgoedcentrum ’t Schoor, het TextielMuseum en Koningsoord. 

meer info

picknickpakket II
Drank Spijs

Picknickpakket Samen met wijn uit Catharinadal

Proeven van (h)eerlijke abdijproducten op het anderhalve meter picknickkleed met een venster van gerecycled religieus tafellinnen uit kloosters. Mooi gemaakt door textielontwerper Marjolein Keijsper. Strijk neer tussen de fruitbomen, groenten, kruiden en bloemenpracht in de kloostertuin. Voel je verbonden met de natuur. Inhoud: Kloosterproducten picknickpakket Samen; Anderhalve meter picknickkleed van katoenen damast; 1x Pinot Noir Gamay rosé 2019 uit de wijngaard van vrouwenklooster Catharinadal Verkoopprijs 27,95

meer info

picknickpakket I
Drank Spijs

Picknickpakket Samen met abdijbier

Proeven van (h)eerlijke abdijproducten op het anderhalve meter picknickkleed met een venster van gerecycled religieus tafellinnen uit kloosters. Mooi gemaakt door textielontwerper Marjolein Keijsper. Strijk neer tussen de fruitbomen, groenten, kruiden en bloemenpracht in de kloostertuin. Voel je verbonden met de natuur. Inhoud : Kloosterproducten picknickpakket Samen, anderhalve meter picknickkleed van katoenen damast, 2x Berne abdijbier Norbertijn blond. Verkoopprijs 22,95

meer info

filtreerpakket II
Spijs

Een pakket vol sereniteit

Fooddesigner Katja Gruijters ontwikkelde speciaal voor Kloosterjaar Brabant een kloosterlunch, met (h)eerlijke abdijproducten. De ingrediënten van deze lunch plus de recepten zijn nu ook verkrijgbaar in het kloosterpakket Sereniteit. Het pakket bestaat uit een herbruikbare filtreerdoek, raberberjam met gember van de Vegetarische Zuster, honing van de Abdij van Berne, een bockbier van La Trappe, kloosterthee Pluk de Stilte en een zakje met hazelnoten. Het pakket kost € 24,95 en is te koop bij kloosterwinkel Berne in Heeswijk Dinther. In de abdijwinkel kun je ook regelen dat het pakket per post verstuurd wordt als verassingspakket.

meer info

inpakpapier
Anders

Cadeauverpakking Broeders & Zusters

Voor de biënnale van het Sint-Catharinadal heeft La Trappe, samen met de zusters van het Sint-Catharinadal een prachtige cadeauverpakking gemaakt. De verpakking heet Broeders & Zusters en verbindt twee werelden, ieder met hun eigen geloofsstroming. Hierin zit een fles rosé van het Sint-Catharinadal, een fles La Trappe Blond en twee prachtige recepten gemaakt door de chefkok van het Proeflokaal in samenwerking met Maikel, chefkok van De Blauwe Camer.

meer info

omslag 2021_02
Anders

Special In Brabant over kloosterleven

Het tijdschrift In Brabant heeft een special gemaakt rond het Jaar van het Brabantse Kloosterleven, waarbij we in de geschiedenis van het Brabantse kloosterleven leven duiken. Wouter Prins gidst ons langs de tijdslijn van de refugiekloosters. Ronald van Genabeek neemt ons mee naar het dagelijks leven van de minderbroeders in ’s-Hertogenbosch. Ricky van Oirschot laat ons zien hoe de Zusters JMJ naar Gemonde kwamen, en daar weer verdwenen. Abt Denis Hendrickx komt aan het woord in een interview, en zuster Emmanuël Maas schrijft de column. U kunt het nummer bestellen voor €9,50. Kijk voor alle bestelinformatie op: https://www.erfgoedbrabant.nl/projecten/in-brabant/.

meer info

918x1200
Boeken

Gods Wegen

In Gods wegen loopt Marijke Schermer stukken van het Brabantse Kloosterpad, bezoekt zij kloosters, en spreekt zij met nonnen, pelgrims en anderen. Zo loopt ze bijvoorbeeld een stukje met haar moeder, die in 1948 naar de nonnenkostschool in Aarle-Rixtel ging en daar gek werd van heimwee. Ze loopt een eindje mee met een jonge non en vraagt zich af wat haar bezielt, en wat zij met elkaar gemeen hebben, ze ontmoet een stelletje pelgrims en ze spreekt de priorin van een klooster die ook de CEO is van een wijnonderneming. Tijdens de wandelingen veranderen echte mensen, plekken en ontmoetingen in personages, arena’s en scènes. Intussen onderzoekt Schermer hoe dat werkt. Gods wegen is een essay over wandelen, toewijding, scheppen en de werkelijkheid.

meer info

Cover-Klooster15-Feest-2
Anders

Glossy

Abt Denis Hendrickx mocht voor het speciale zomernummer van het magazine Klooster! de eindredactie voeren rond het thema ‘feest’ , waarmee het Brabants kloosterleven in het middelpunt van de belangstelling staat. Er wordt immers gevierd dat het in 2021 precies 900 jaar geleden is dat de orde van de Norbertijnen werd gesticht door Norbertus van Gennep. Maar er valt in Brabant nog meer te vieren: 750 jaar Norbertinessen van Catharinadal in Oosterhout, 600 jaar kruisheren in St.Agatha en 300 jaar Clarissen in Megen. Het kloostermagazine is vanaf 23 mei te koop, onder andere in boekhandel Berne en kost € 9,95.

meer info

jubileumbierfles
Drank

Jubileumbier Sint Norbertus

Sint Norbertus van Gennep stichtte in 1121 de norbertijnen kloosterorde. Dat is dit jaar 900 jaar geleden. Vele abdijen werden gesticht en in 1134 ontstond de Abdij van Berne, nu de oudste nog actieve abdij van Nederland. Speciaal voor het jubileumjaar 900 norbertijnen brouwden wij een amberbier van 7,5%. Bij dit speciale jubileumjaar hebben we er voor gekozen om deze bierfles een bijzondere uitstraling te geven: - heerlijk amberbier van 7,5% - unieke 1,5 L magnum fles - mooi aangekleed in een witte mantel, net als de norbertijnen habijt - uitleg over Sint Norbertus - beperkte oplage van 900 flessen - elke fles heeft een eigen nummer

meer info

kloostersouvenir-15-full-klein
Souvenir

Souvenir Uden

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Kruiden uit eeuwenoude kloostertuinen met veelzeggende namen, denk aan kroonkruid, genadekruid en madeliefje. Ze vormden de inspiratiebron voor de souvenirs ontworpen door Carine en Trix van Vugt. Zij verbonden die kruiden aan drie sleutelwoorden stil, sober en samen, die ze als belangrijke waarden in de kloostergemeenschappen van Uden, Megen en Velp aantroffen. Stil voor de Birgittinessen in Uden die ze niet konden spreken, omdat ze hun stilte verkozen. Het kroonkruid versterkt het hart waarin het stil mag zijn. In hun ontwerpen voor de souvenirs worden tekeningen van de kruiden als mandala gelaserd op knopen van hergebruikt materiaal. De knopen kun je zichtbaar op je jas, tas, sjaal of hoed naaien als sieraad of talisman voor onderweg Verkoopprijs € 10,00 Verkrijgbaar bij de balie van Museum Krona (tijdens openingstijden dagelijks van 11-17u)

kloostersouvenir-8-full
Souvenir

Souvenir Vught

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Barmhartigheid is voor de Fraters van Tilburg een levenshouding. Het doorgeven van dit gedachtengoed is ook het idee achter de keramieken souvenirs die Walter van der Velden voor het kloosterhotel heeft ontworpen. Door letterlijk een handafdruk van klei tussen kunstenaar en frater te maken, wordt het contact- moment tastbaar in de vorm van een broche. Met het dragen ervan wordt het gedachtengoed doorgegeven. Verkoopprijs €12,50 Verkrijgbaar: Van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00u bij receptie/balie entree .

kloostersouvenir-16-full
Souvenir

Souvenir Velp

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. ‘Samen’ hoort bij de kapucijnen die tot voor kort in het Emmausklooster in Velp woonden, vanwege hun solidariteit met de armen. Samen eten en slapen pelgrims anno nu in het Emmausklooster. Carine en Trix van Vugt vonden het woord samen typerend voor deze plek en kozen het vriendelijke madeliefje, goed voor keel en stembanden, als illustratie voor het contact dat we maken met de ander. In hun ontwerpen voor de souvenirs worden tekeningen van de kruiden als mandala gelaserd op knopen van hergebruikt materiaal. In samenwerking met Ambacht Centrum Grave, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, zijn in kasteelklooster Bronckhorst de houten knopen gezaagd en de doosjes gevuld. Verkoopprijs: 10,00 Verkrijgbaar in de kloosterwinkel.

kloostersouvenir-4-full - kopie
Souvenir

Souvenir Sint-Agatha

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het ontwerp van Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen is een iconisch pictogram dat het karakter van de plek verbeeldt. Het meest kenmerkende gebouw van het klooster van de Kruisheren in Sint Agatha is de kapel die aan een dijk gelegen is. Daarnaast bestaat het religieuze erfgoed van deze plek voor een belangrijk deel uit oude manuscripten en boeken. In het ontwerp, een speldje, is de kapel afgebeeld, waarbij de steunberen vervangen zijn door de ruggen van vier boeken. Verkoopprijs: €7,50 Verkrijgbaar bij het Poortgebouw van het klooster

kloostersouvenir-12-full
Souvenir

Souvenir San Damiano

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Souvenir ‘Het geluk mensen te ontmoeten die het minder hebben en zien dat zij hetzelfde zijn’ vormt de essentie voor het ontwerp van Marjolein Keijsper. Een puzzelstukje als souvenir om je bewust te maken dat je onderdeel bent van een groter geheel. Alle puzzelstukjes hebben dezelfde vorm en kleur en zijn met respect voor Moeder Aarde vervaardigd. Het puzzelstukje refereert naar de ‘koffie-to-go’ die de franciscanen aanbieden aan dak- en thuislozen. Het is gemaakt van natuurlijk plaatmateriaal geperst uit koffiedrab aan een koordje met drie franciscaanse knopen, het symbool van de drie kloostergeloften: zuiverheid, armoede en gehoorzaamheid. Het puzzel- stukje ruikt zelfs naar koffie. Verkoopprijs €12,50 Verkrijgbaar: Op doordeweekse dagen en zaterdag is er een portier van 09.00 uur tot 17.00 uur, even aanbellen.

kloostersouvenir-6-full
Souvenir

Souvenir Kafarnaüm

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Daria Biryukova is een designalchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Ze haalt hiervoor inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische design-oplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Zo ook voor het kloostersouvenir voor de Pelgrimshoeve. Daria maakte een broche van gerecyclede klei en natuurlijke poeders van steen waarop een labyrint afgebeeld staat met in het midden de pelgrim. Een Romeins labyrint in de vorm van een vierkant geeft maar één pad aan. De rondgangen bestaan uit vier kwadranten die opeenvolgend doorlopen worden. Naar het midden vind je je weg als vanzelf. Het kloostersouvenir is een lichtgewicht duurzame broche die je op je kleding of hoed kan spelden of als talisman in je binnenzak kan meedragen onderweg. Verkoopprijs: €12,50 Verkrijgbaar in de Pelgrimshoeve

kloostersouvenir-7-full
Souvenir

Souvenir Nazareth

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Daria Biryukova is een designalchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Ze haalt hiervoor inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische design-oplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Het souvenir omvat een boodschap in de vorm van een symbool van betekenis voor de kloosterorde en de plek. Voor het ontwerp van het souvenir voor deze plek liet Daria zich inspireren door het morele kompas waar vijf levensvragen aan ten grondslag liggen. Met het morele kompas willen de zusters belangrijke waarden ook voor deze tijd doorgeven. Daria plaatste in het hart van het souvenir een kiem. Dit erfgoed is een kiem voor in de vruchtbare aarde. Geef het aandacht en het zal groeien. Verkoopprijs: €12,50 Verkrijgbaar: Het souvenir is alleen te koop bij Visit Oirschot.

megen
Souvenir

Souvenir kloosters Megen

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. ‘Sober’ zien Carine en Trix van Vugt als het sleutelwoord voor de clarissen en franciscanen in Megen die in het voetspoor van Franciscus leven. Een leven vol eenvoud met aandacht en respect voor al wat leeft. Ze kozen het genadekruid voor de illustratie op de grote knoop: een zeldzaam medicinaal kruid dat met zijn veelzeggende naam zuiverend werkt. De knopen van hergebruikte materialen kun je zichtbaar op je jas, tas, sjaal of hoed naaien als sieraad of als talisman in je binnenzak. De gaten in deze knopen zijn zo geplaatst, dat bij het vastnaaien de draad een zichtbaar teken kan vormen: een kruisteken, het tau-teken van de franciscanen of je eigen teken.

kloostersouvenir-5-full
Souvenir

Souvenir Mariënhage

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Daria Biryukova is een designalchemist met fascinatie voor experiment, materiaalonderzoek en hergebruik. Ze haalt haar inspiratie uit traditionele ambachtstechnieken en werkt nauw samen met de industrie. Met haar Studio Mixtura is zij constant op zoek naar duurzame en esthetische designoplossingen voor producten en productieprocessen die het milieu niet belasten. Zo ook voor het kloostersouvenir voor Mariënhage waar ze veel aandacht heeft besteed aan het inzetten van duurzaam materiaal door het gebruik van gerecyclede klei en natuurlijke poeders van steen. Daria nam het beeld van Jezus Waaghals – dat vanaf grote hoogte zweeft boven de stad – als uitgangspunt voor het kloostersouvenir; een lichtgewicht duurzame broche die je op je kleding of hoed kan spelden. Verkoopprijs € 12,50 Verkrijgbaar: info volgt.

kloostersouvenir-10-full
Souvenir

Souvenir Koningshoeven

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Munt als symbool voor gastvrijheid. De Joden strooiden munt op de vloer van de synagoge. Italianen namen dit gebruik eeuwen later over en deden dit in hun kerken. Tijdens een ontmoeting met Dom Bernardus vertelt hij over gastvrijheid als sleutel tot samenleven. Dit inspireerde kunstenaar Walter van der Velden (Big Petit) voor het draagbare souvenir voor abdij Koningshoeven. Om het resultaat van toewijding, aandacht en ambacht uit te vergroten, bedacht hij een transparant buisje met een pepermuntstaafje erin om te delen. Gastvrijheid verpakt als kostbaar kleinood dat je als halsketting kunt dragen. Verkoopprijs: €10,00 Verkrijgbaar in de kloosterwinkel De Kloosterwinkel is dagelijks geopend van 13.00 – 17.00 u. Op zondagen van 13.00 – 17.00 u. Van November tot en met maart is de Kloosterwinkel op maandag gesloten. De opbrengst komt ten goede aan het klooster.

kloostersouvenir-2-full
Souvenir

Souvenir Karmelklooster

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het Karmelklooster in Boxmeer is een vrij sober gebouw, maar de historische poort die het klooster verbindt met de naastgelegen kerk is bijzonder karakteristiek. Als symbool voor dit klooster kozen grafisch ontwerpers Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens het vlammende zwaard van de profeet Elia, die ijverde voor ‘de zaak van God’. Zij maakten daarvan een iconisch pictogram dat als souvenir in de vorm van een speldje verkrijgbaar is op deze plek. Verkoopprijs € 7,50 Verkrijgbaar van 16.00 tot 17.30 uur bij het klooster.

kloostersouvenir-3-full
Souvenir

Souvenir Huize Padua

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. Het huidige museum De Kluis is gevestigd in het gebouw waar de Broeders Penitenten in 1742 Huize Padua stichtten. Het werk van deze broeders was geïnspireerd op het leven van Antonius van Padua, de heilige die afgebeeld wordt met een lelie. Deze lelie als symbolische verwijzing naar Antonius staat centraal in het ontwerp van Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen voor het draagbaar souvenir van deze plek. Verkoopprijs: € 7,50 Verkrijgbaar bij Museum de Kluis tijdens openingstijden.

kloostersouvenir-9-full
Souvenir

Souvenir Landpark Assisi

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van de kloostercomplexen. Het souvenir van Landpark Assisi is een broche van noest hout. Kunstenaar Walter van der Velden verbeeldt daarmee het gedachtegoed van de broeders. Een noest is de plaats waar een tak aan de boom groeit. De zijtak vormt een onderdeel alsook een obstakel voor diezelfde boom. De groeirichting van de tak is namelijk anders dan de stam, waardoor het nieuwe hout om de tak heen moet groeien. Net zoals een noest vormgeeft aan een boom, geeft elke mens op zijn eigen unieke manier kleur en vorm aan het samen leven. Landpark Assisië is een plek waar in het alledaagse leven telkens weer opnieuw gezocht wordt naar manieren om dat mogelijk te maken. Verkoopprijs: €10,00 Verkrijgbaar: Het souvenir kan worden opgehaald bij horeca/activiteitencentrum Lokaal 12 op het landpark Assisië

kloostersouvenir-11-full
Souvenir

Souvenir Abdij van Berne

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De souvenirs vertellen samen het verhaal van het Brabantse kloosterleven. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van de kloostercomplexen. De bewoners van de Abdij van Berme zetten het gemeenschapsleven, de communio, centraal. Communio staat voor gastvrij zijn, elkaar ontmoeten. Een mooie gelegenheid hiervoor is samen eten. Het unieke ‘Tafelblad der Maaltijden’ is de inspiratiebron voor het tafelservet. Oud tafellinnen krijgt een nieuw leven, voorzien van een feestelijk randje met een pompon die refereert naar de bonnet, het voormalige hoofd- deksel van de witheren. Het tafelservet, een ontwerp van Marjolein Keijsper, kan ook dienst doen als zakdoek of knapzak voor onderweg. Verkoopprijs: € 12,50 Verkrijgbaar in de kloosterwinkel of bij de portier van het klooster.

bloed
Souvenir

Souvenir Missieklooster

Kunstenaars maakten vijftien ontwerpen van prentkaarten en draagbare souvenirs speciaal voor de wandelaars van Ons Kloosterpad. Ze vormen vijftien tastbare herinneringen aan de plaatsen die je onderweg aandoet. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van de kloostercomplexen. Textielontwerper Marjolein Keijsper liet zich voor het souvenir van het Missieklooster Heilig Bloed inspireren door de glas-in- loodramen, het rode koordje en de hechte band met Afrika. Aan een rood koordje dat refereert naar het ‘merkteken’ van de missiezusters, hangt een uniek schilderijtje. Naast Sint Joseph is de medaille van de heilige Sint Christoffel toegevoegd om de reiziger te beschermen. De miniatuurschilderijtjes bestaan uit kleurrijke lappen stof met aan de ene kant de speelse lijnen van de glas-in-lood ramen en aan de andere kant Afrikaanse stoffen. Deze kleine kunstwerkjes worden samen met de missiezusters en in de toekomst ook met het Jabulani-Self-Help project in Zuid-Afrika gemaakt. Verkoopprijs : € 12,50 euro Verkrijgbaar bij de kloosterwinkel of de portier van het klooster.

de_eeuwige_nar_2D
Boeken

De eeuwige nar

Bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnenorde schreef de bekende cultuurtheoloog Frank G. Bosman het boek De eeuwige nar. Het boek gaat over de toekomst van het religieus gemeenschapsleven en is begin april verschenen. Bosman roept religieuzen van vandaag op trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: leven als dwaas omwille van Christus. Dat klinkt een beetje cru, maar veel mensen zien de keuze voor een religieus leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en in gemeenschap als een bizarre. We verslijten religieuzen, stiekem, een beetje voor gek.

meer info

Cover Een eigen wereld
Boeken

‘Een eigen wereld; van Vredeoord tot vredig oord’

Het boek 'Een eigen wereld; van Vredeoord tot vredig oord' beschrijft de ontwikkeling van de villa- en kostschooltuin van Villa Vredeoord in de 19e eeuw tot het landschapspark van de OLV Abdij Oosterhout in de 21e eeuw. Parallel aan de ontwikkeling van de abdijtuin wordt de ontwikkeling van het benedictinessenklooster beschreven. Het boek is te bestellen via deze link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-eigen-wereld/32136

meer info

Bindboek cover liggend
Boeken

Bindboek Ons Kloosterpad

In het Bindboek vind je beschrijvingen van de vijftien belangrijkste kloosterlocaties die je tegenkomt als je Ons Kloosterpad loopt. Het boek bevat ook de routekaarten van de vijftien etappes met meer bijzondere kloosters, abdijen en religieuze gebouwen. Maar deze gids wil ook een inspiratieboek zijn. Onderweg kun je het verrijken met je eigen ervaringen, overwegingen, met speciaal ontworpen souvenirs of andere tastbare herinneringen. Ook staan er interviews in met mensen die nu nog wonen en werken in de kloosters langs het pad. Het boek kost 29,50 en is te koop bij de meeste kloosters langs het pad, te bestellen via Berne Media en verkrijgbaar bij de volgende boekhandels: Boekhandel Berne Media - Abdijstraar 53 Heeswijk-Dinther Boekhandel Adr. Heinen - Kerkstraat 27 Den Bosch Boekhandel Van Piere - Nieuwe Emmasingel 48 Eindhoven Boekhandel Gianotten Mutsaers - Emmapassage 17 Tilburg

meer info

Twee-eeuwen-dienstbaar
Boeken

Twee eeuwen dankbaar en barmhartig

Congregaties en orden van religieuzen hebben vanaf 1820 een grote rol gespeeld in de emancipatie van de katholieke bevolking van Den Bosch. Generaties Bosschenaren en de inwoners van de omliggende dorpen, hebben onderwijs bij zusters, broeders en fraters gevolgd. Andere religieuzen verdienden hun sporen in de gezondheidszorg, het sociaal-maatschappelijk werk en in het pastoraat. Een projectgroep van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar alle in de stad werkzame congregaties en orden in de 19e en 20e eeuw. Daarvan is een fraai geïllustreerd boek gemaakt.

meer info

Licht omslag voorkant RGB
Boeken

Licht, een vertelling

Het verhaal over Licht begint bij het ontstaan van onze kosmos. Je krijgt als lezer alle ruimte om er wel of geen godsbeeld bij in te vullen; Licht kan God zijn, of bewustzijn of informatie-energie, hoe je het wilt interpreteren. Licht is het verhaal van je leven. Van jouw leven, van het leven van anderen en van onze planeet. Een verhaal over mens en wereld, oeroud en sprankelend nieuw... Het boek is geschreven door Monique van der Zanden. Monique van der Zanden, De Wereldboom, €13,00

meer info

heilig bloed 3 klein
Verblijven

Gastenverblijf Missieklooster

Het Missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel heeft een gastenverblijf met een ruim aantal kamers en enkele tweepersoonskamers. De kamers hebben een wastafel, handdoeken en opgemaakte bedden. Toiletten en douches zijn gedeeld. Voor wandelaars van Ons Kloosterpad geldt een speciaal tarief. Wie een verblijf met volpension vraagt krijgt drie maaltijden: ontbijt, middageten (warm) en avondeten. Wandelaars kunnen ook een lunchpakketje maken. Meer informatie: 0492-461324 of missiekloostergasten@yahoo.com. Het is ook mogelijk om in de kloostertuin te wandelen. Die is gedeeltelijk toegankelijk en bereikbaar via de naastgelegen herberg De Brabantse Kluis (Kloosterdeef 8).

meer info

Klooster Nazareth Boek
Boeken

Leven met Aandacht

Het boek Leven met Aandacht geeft een verhelderende kijk in het leven van de zusters Franciscanessen van Oirschot. De zusters vertellen zelf waarom ze toetraden en waarom Franciscus van Assisi hen zo inspireerde. De vijf thema’s waar de zusters zich bijna vierhonderd jaar mee bezig hebben gehouden, blijken nog verrassend actueel. Zo onderzochten ze wat het betekent om arm te zijn, wat je kunt betekenen voor een ander en hoe je aandacht kunt geven aan jezelf. Het boek is online te bestellen en te koop bij Visit Oirschot aan de Markt 2.

meer info

Weelde aan groen boek
Boeken Wandel- en fietstochten

Een weelde aan groen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. De kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha zijn stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen. Het handzame boekje Een Weelde aan groen gidst de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Kijk hier naar een filmpje over de tuinen: https://youtu.be/wVtM5-JO31U?

meer info

Klooster-St.-Josephsberg_19923-HR40
Verblijven

Gastenverblijf Clarissen

De zusters ontvangen gasten. Mensen kunnen zich aansluiten bij het levensritme en de eeuwenoude traditie van contemplatief gebed, en zo ontdekken hoe stilte, eenvoud, aandachtig leven en verbondenheid met al wat leeft, kan verrijken en verdiepen. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw verblijf in het klooster Sint-Josephsberg vorm te geven. U heeft een eigen kamer in het gastenverblijf en kunt gebruik maken van de gastentuin, de bibliotheek en de meditatieruimte.

meer info

Hof van Lof I met het klooster op de achtergrond
Anders

Hof van Lof

De tuin van het 350 jaar oude minderbroedersklooster werd midden jaren '90 steeds minder gebruikt als moestuin. Bewoners en gasten hadden meer behoefte aan stilte en bezinning. Zo ontstond de 'Hof van Lof', waarin bloemen en planten de schoonheid en de overvloed van de schepping laten zien, ieder met hun eigen verhaal. Om het eigen karakter van de Hof van Lof en de sfeer van het klooster te beschermen is de tuin alleen te bezoeken op de tijden, die in de agenda staan aangegeven. De zogenaamde "scharrelmiddagen" kunt u zonder aanmelden bezoeken.

meer info

Bierwandeling in proeflokaal
Drank Spijs

Het Proeflokaal

Het Proeflokaal van de Abdij van Berne is dagelijks voor bezoekers geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Maandag alleen op afspraak voor rondleidingen. In het Proeflokaal kunt u genieten van Norbertijn Blond, Prior Dubbel en Abt Tripel. Natuurlijk serveren men er ook diverse koffies, thee en frisdranken. Als klein eetgenot serveert men er heerlijk appelgebak, tosti, pinda's, kaasblokjes, worst en olijven. Het Proeflokaal heeft een ruim terras en is geschikt om grote groepen te kunnen ontvangen. Vanuit het Proeflokaal start ook een Bierrondleiding.

meer info

nemiusklooster
Verblijven

Kloosterhotel de Soete Moeder

Of u nu overnacht in een Comfort kamer, Deluxe kamer, Junior Suite of Studio, in Kloosterhotel De Soete Moeder ontwaak je in een zeer karakteristieke en ontspannen omgeving. Authentieke details zijn in alle 24 kamers van het hotel bewaard gebleven en gecombineerd met voorzieningen van nu. De inrichting van het hotel is, met een knipoog, geïnspireerd op de Zusters van Liefde. In elk hoekje, nisje en boogje zijn de rust én geschiedenis van het klooster voelbaar.

meer info

Emmaus refter-klein
Verblijven

Overnachten in het Emmausklooster

Je kunt overnachten in het Emmausklooster als wandelaar, pelgrim, B&B- of retraitegast, of als deelnemer aan een van onze programma's. Het klooster heeft twaalf eenvoudige eenpersoonskamers in het gastenverblijf Clarahuis en acht slaapkamers in het klooster. Alle kamers beschikken over een wastafel op de kamer. Douches en toiletten zijn gedeelde faciliteiten. Avant Spirit zorgt voor een bed en een handdoekenpakket. Daarnaast zit het ontbijt standaard bij de prijs inbegrepen. Reserveren wordt aangeraden.

meer info

wandelschoenen-web
Verblijven Wandel- en fietstochten

Pelgrimstochten

Pelgrimshoeve Kafarnaün is een voorbereidingsplek, een bijzondere overnachtingsplaats, een eindpunt voor jeugdige pelgrims, een ontmoetingsplek voor teruggekeerde pelgrims, een rustpunt op je levenspad en biedt diverse pelgrimstochten te voet en te fiets aan.

PAD_WIT_1-72dpi
Boeken Wandel- en fietstochten

Wandelboekje Witte Zusterroute

In de serie wandelboekjes van De Paadjesmakers uit ’s-Hertogenbosch is nr 16: de Witte Zusters-route tussen NS Boxtel en NS Vught. Ontwikkeld en geschreven door Marina van Dalen, werkzaam bij de Witte Zusters, samen met Rijkert Knoppers en Maarten Sterneberg van De Paadjesmakers. Aanleiding was het 150-jarig-jubileum van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, zoals de Witte Zusters voluit heten, in 2019. De route loopt niet alleen langs woon-en werkplekken van de Missiezusters, maar belicht ook andere missiecongregaties uit de driehoek Boxtel-Esch-Vught, zoals de Missionarissen van Afrika (Witte Paters), Paters Assumptionisten, Fraters van Tilburg, Paters Scheutisten en Zuster JMJ.

meer info

dragersvanhoop
Boeken

Boek: Dragers van Hoop

In het boek Dragers van Hoop, een leven lang missie, uitgegeven in april 2017, staan verhalen en interviews met zo’n tiental Witte Zusters. Ze vertellen openhartig en boeiend over hun leven en werk in Afrika en in Nederland, over hun roeping, hun twijfels en uitdagingen en hoe ze hierop terugkijken. Vlot geschreven door schrijfster Ilse van Dongen uit Tilburg. Het boek is te bestellen door een mail te sturen naar de Witte Zusters in Boxtel. Bij aanschaf van dit boek krijgt u in het Brabants Kloosterjaar de wandelroute de Witte Zuster-route er gratis bij. Ook betaalt u voor beiden geen verzendkosten. administratie@wittezusters.nl

meer info

berne abdijbier
Drank

Berne Abdijbier

De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie die zelfs teruggaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner abdij de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen en op de huidige abdij te Heeswijk was er een brouwhuis vanaf 1634. Stichting Berne Abdijbier ontwikkelt diverse bieren waarvan er nu vijf soorten zijn geïntroduceerd. Deze bieren worden naar ons eigen speciale recept op een bevriende abdij gebrouwen. Mettertijd willen wij in Heeswijk onze eigen brouwerij weer opzetten.

meer info

honing koningshoeven
Spijs

Pure Honing

De imkerij dient nóg een doel: we dragen een steentje bij aan het in stand houden van bijenvolken. Dat vinden we van groot belang omdat bijen met hun bestuiving cruciaal zijn voor de voedselproductie, maar met uitsterven worden bedreigd. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen

meer info

chocolade koningshoeven
Spijs

Authentieke Chocolade

Ook hier zijn de grondstoffen van eerlijke herkomst. Alle producten zijn voorzien van het logo van de abdij en worden in kleine tabletten aangeboden. Ook verwerken we chocolade tot chocoladeflakes. De producten worden verkocht in onze kloosterwinkel. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

brood koningshoeven
Spijs

Bierborstelbrood

Bijzonder is ons voedzame bierborstelbrood dat we bereiden van de bestanddelen die na het bierbrouwen achterblijven. Dit brood is voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop. Verder produceren we onder meer pistolets, worstenbroodjes en rozijnenbrood. Stilte, aandacht en toewijding vormen de belangrijkste ingrediënten van alles wat we maken. Daarnaast hebben we nadrukkelijk oog voor het welbevinden van de mensen die hier werken en gaat een deel van de opbrengsten van onze bedrijven naar goede doelen.

meer info

De-Vegetarische-Zuster megen st josephsberg
Spijs

Broodspread Vegetarische Zusters

Onze omgang met voedsel bestaat eerst en vooral uit verbondenheid. Voedsel is niet louter en alleen een eerste levensbehoefte, iets waar wij recht op hebben. Het eten dat op tafel komt zijn vruchten van ‘onze zuster moeder aarde’, ons geschonken door de Schepper. Dat bewustzijn brengt van nature een oprechte zorg voor de schepping en de schepselen met zich mee Onder de naam “De Vegetarische Zuster” hebben de zuster Clarissen 3 vegetarische broodspreads ontwikkeld: Aardse Kapucijnerspread, Zonnige wortelspread, Vrolijke groente spread

meer info