Deelproject

Kloosterproducten

Mystiek, spiritualiteit, levensvragen, eerlijk voedsel, mooi handwerk, het is niet gering wat kloosters allemaal te bieden hebbenBij sommige kloosters kun je overnachten en een dag meeleven in het kloosterritme. Met het project Kloosterproducten vertellen we het verhaal van een rijke traditie van dagelijkse rituelen, verfijnd vakmanschap en idealen waar we nog steeds veel van kunnen leren. Door de verkoop van deze kloosterproducten, zoals abdijbier en honing, of het aanbod van gastenverblijven en retraites houden de kloosters zichzelf in stand en brengen ze mensen in contact met hun tradities en leefwijze. Daarom wil de provincie Noord-Brabant dit betekenisvolle aanbod van deze kloosters presenteren en verder brengen. Dat doen we via deze website, maar ook via drie initiatieven waaraan jij mee kunt doen. 

kloosterlunchproducten
Initiatieven

We laten zien dat eeuwenoude waarden inspireren en leiden tot nieuwe ideeën. Daarom hebben we in samenwerking met de kloosters drie initiatieven ontwikkeld. Zo kan straks langs Ons Kloosterpad geluncht worden, waarbij oude kloosterrecepten verbonden worden met hedendaagse kookkunst van food-designers. Ook verschijnt er een Bindboek: een bijzonder boek met informatie en verhalen over de kloosters langs Ons Kloosterpad. Wandelaars kunnen ook hun eigen ervaringen optekenen. Daarnaast kunnen wandelaars onderweg unieke souvenirs kopen die het verhaal van de kloosterordes verbeelden.

Afbeelding3

Kloosterlunch

Kloosterlingen hebben een duurzame levensstijl. Van oudsher zorgen ze voor hun eigen voedsel, met aandacht voor mens en milieu. Dat sluit aan bij de huidige tijdsgeest, waarin we weer op zoek gaan naar duurzaam geproduceerd voedsel met een eerlijk verhaal.

Op verschillende locaties rondom Ons Kloosterpad worden tijdens het Kloosterjaar lunches georganiseerd, die het oude met het nieuwe verbinden. Eeuwenoude kloosterrecepten dienen als inspiratie voor chef-koks en fooddesigners die bijzondere nieuwe gerechten presenteren. De manier waarop die gerechten worden gepresenteerd is al even creatief: van een picknick tijdens de wandeling tot live-evenementen waarbij nieuwe gerechten ter plekke worden bereid.

Weten wanneer er weer een picknick gepland staat? Kijk dan onder ‘Wat is er te doen?’.

kloostersouvenirs

Kloostericonen

Vijf kunstenaars ontwerpen nieuwe kloostericonen. Bij het ontwerp laten ze zich inspireren door symbolen, kleding, kleuren, voorwerpen en gebruiken van drie kloosterordes die langs Ons Kloosterpad liggen. Wandelaars van Ons Kloosterpad kunnen deze vijftien unieke kunstwerk verzamelen, als draagbaar souvenir van de tocht. Bovendien komen er prentkaarten met afbeeldingen van de nieuwe kloostericonen die verstuurd kunnen worden.
De souvenirs zijn te koop op de kloosterlocaties. De opbrengst is voor de kloosters, als bijdrage aan hun voortbestaan.

Meer lezen over de souvenirs? Kijk dan in de kloosterwinkel onder ‘souvenir’.

Bindboek cover liggend

Bindboek

De etappes van Ons Kloosterpad beginnen en eindigen bij vijftien kloosters. Deze kloosters hebben unieke verhalen te vertellen, over hun geschiedenis, het dagelijks leven in het klooster en over de mensen die er wonen en werken. In het speciaal samengestelde Bindboek, kunnen bezoekers die verhalen ontdekken én het verhaal van hun eigen wandeling vastleggen.

In het Bindboek staan boeiende verhalen van monniken en nonnen, opvallende feiten over de kloostergeschiedenis en inspirerende beelden. Er zijn ook bladzijdes leeg. Op deze onbeschreven ruimte kan de wandelaar zijn eigen ervaringen optekenen. Zo biedt het Bindboek een bijzondere blik achter de kloostermuren én ruimte voor persoonlijke bezinning.

Kunstenaars hebben prentkaarten gemaakt, geïnspireerd op kloostericonen. Deze kaarten kun je uit het Bindboek scheuren en met een persoonlijke boodschap doorsturen.

Het Bindboek is bedoeld als een waardevolle herinnering en kan door (potentiële) wandelaars en bezoekers aangeschaft worden op de kloosterlocaties. De opbrengst gaat naar de kloosters, als ondersteuning in hun voortbestaan.

Het Bindboek verschijnt 30 april 2021, de dag dat Ons Kloosterpad geopend wordt. Hier kun je het boek kopen (selectie boeken).

Simone Kramer-Janssen

Het liefst bouw ik samen met anderen nieuwe dingen en vertel ik nieuwe verhalen. Via verbeelding en communicatie breng ik veranderingen op gang en creëer nieuwe perspectieven voor mensen, organisaties en plekken. 

Heb jij een idee om mee te bouwen aan de drie bovenstaande programmalijnen of wil je kloosterproducten uitlichten? Dan hoor ik graag van je! 

Simone Kramer-Janssen

Kloosterproducten

mail@c-mone.nl
simone